Winbox deel 2 van 3

In deel 2 ga ik iets verder in op winbox, later volgen er artikelen over routerOS zelf. Net als alle andere software geldt voor winbox ook dat deze bijgewerkt moet worden. Daarover ga ik het hebben en nog een aantal andere items die het werken met winbox en routerOS eenvoudiger maken.

Versies en update

Nadat winbox is opgestart zie je het standaard venster. Daarin zit links boven een menu Tools met daarin de optie: Check for Updates:

Klik je dit aan dan krijg je te zien of er een nieuwe versie is. Is dat zo werk hem dan bij. In de nieuwste versie is het bijvoorbeeld mogelijk om in de log te zoeken en te sorteren. Ook was het wel eens zo dat een venster niet in het beeld paste en je het onderste deel niet kon zien. Nu is er een scroll-balk bijgekomen, ook heel handig.

Vinkje en kruisje

In winbox kun je (indien van toepassing) iets uit- en aan zetten of iets verwijderen. Wil je iets testen of ben je aan het troubleshooten dan gebruik je het vinkje of het kruisje, vinkje is aan, kruisje is uit:

Iets verwijderen gaat met de min. Mocht je per ongeluk iets gedaan hebben dan kun je Undo en Redo gebruiken (resp. pijltje linksom/rechtsom):

History

In winbox zit een menu om de historie te bekijken. Daarin staan alle commando’s die je gedaan hebt sinds de inlog op de router. Als je de router opnieuw opstart dan is de historie verdwenen. Het aantal commando’s dat daarin staat is maximaal 100.

Klik in winbox op het menu System en dan History:

Als je het venster opent dan zie je in de eerste kolom een U of een R, U=Undo, R=Redo. (als je niets ziet moet je de kolom iets breder maken). Dat zijn de commando’s die je terug kunt draaien. Als je Safe Mode aan hebt zie je overigens de F van Floating. Deze commando’s worden teruggedraaid als Safe Mode actief wordt.

Dashboard

Als je winbox hebt geopend dan zie je links bovenin het menu “Dashboard”:

Daarin staan enkele opties. Meestal kies ik in ieder geval “Add Time”, er verschijnt dan een klokje rechts bovenin:

Zolang die tijd loopt heb je contact met de router. Soms lijkt het alsof het er nog contact is maar schermen zijn in een keer leeg of iets anders is vreemd. Kijk dan naar de tijd, als die loopt dan heb je contact want de tijd wordt uit de router gehaald. Verwijderen kan via de rechtermuisknop klikken op het klokje (of ander item wat je aan hebt gezet).

Hide passwords

Wanneer je aan het configureren bent en bijvoorbeeld PPP secrets of wifi wachtwoorden aan het invoeren bent dan is een type fout snel gemaakt omdat je alleen sterretjes ziet.

Dat kun je uitschakelen zodat je ziet wat je in typt:

Hide Passwords aan dan zie je ze niet en anders wel. Dat geldt overigens niet voor de wachtwoorden van de systeem users (de account(s) die je gebruikt om in te loggen op de router). Die zijn in geen enkel geval leesbaar te maken.

Copy-Paste

Kopiëren en plakken werkt binnen winbox niet (altijd) met de standaard toetsen CTR-C en CTRL-V. Als je in een terminal venster zit en CTRL-V drukt kom je in de “hotlock” mode (toggle). Dat zie je door de >> op elke regel. Commando’s’ worden dan aangevuld zonder dat je op de TAB drukt. Gebruik daarom voor copy and paste de rechtermuisknop. Overigens kun je met F5 een terminal venster legen en met F4 dit venster afsluiten.

Extra kolommen

Verschillende vensters die je kunt openen zien eruit als een tabel met kolommen. Standaard zijn niet alle kolommen te zien maar dat kun je aanpassen. Aan het eind van de kop regel staat een driehoekje. Als je daarop klikt krijg je een menu met de optie “Show Columns” Daar kun je andere kolommen kiezen.

Slepen van bestanden

Wanneer je backups maakt, skins wilt gebruiken (daarover meer in deel 3) of andere bestanden op de router wilt zetten dan komen deze in het “Files” menu:

Wil je bestanden op de router zetten of er van afhalen dan kun je ze gewoon heen en weer slepen. Als je een bestand erop wilt zetten sleep je het in het winbox venster, het maakt niet uit waar. Dat werkt ook andersom, dus van router naar je desktop slepen bijvoorbeeld.

Tot zo ver deel 2 van 3.