Virtual AP is misschien een term die je niet kent. Het staat voor Virtueel Access Point. Het is dus geen gewoon AP maar een denkbeeldig AP.

In MikroTik apparatuur kun je er maar liefst 127 van maken per fysieke interface. De cAP ac bijvoorbeeld heeft twee interfaces, een voor 2.4GHz en een voor 5GHz. 

Wat heb je er aan denk je misschien. Meest eenvoudige voorbeeld is het aanmaken van een gasten WiFi. Dan krijg je op je telefoon twee netwerk namen te zien, een voor je eigen medewerkers en een voor gasten. Met elk hun eigen inloggegevens en gescheiden van elkaar voor veiligheid.

Maar er kan veel meer. Meestal heeft een bedrijf verschillende afdelingen, bijvoorbeeld Directie, Inkoop, Verkoop en Magazijn. Per afdeling kun je dan een Virtueel AP maken met eigen inloggegevens, netwerknaam en rechten op het netwerk. 

Per Virtueel AP kun je nog veel meer bepalen zoals bijvoorbeeld de bandbreedte. Je wilt tenslotte niet dat bijvoorbeeld WiFi gasten je internet verbinding traag maken. Ook kun je instellen dat medewerkers op een “gewoon” access point inloggen en gasten een “Hotspot” te zien krijgen. Hotel gasten krijgen dan bijvoorbeeld eerst de website van het hotel te zien voordat ze naar internet kunnen.