Winbox deel 3 van 3

In dit deel gaan we verder met winbox weetjes. Na deze drie delen over winbox ga ik verder met Mikrotik configuratie in het algemeen.

Master Password

Je kunt een “Master Password” opgeven op het tabblad Managed. Dit is om de sessies die je bewaard hebt af te schermen met een wachtwoord. Dit gebeurt niet meteen dus stop en start winbox een keer en je ziet dat alle sessies verdwenen zijn totdat je het wachtwoord hebt ingetoetst.

Subnetcalculator

In winbox zit een subnetcalculator verborgen. Op het moment dat je een IP adres op een interface zet dan kun je er met de muispointer op gaan staan. Nog voordat je op OK klikt geeft hij al het eerste en laatste IP adres aan dat binnen het subnet valt. Het eerste is dan het netwerkadres en het laatste is het broadcast adres die je dan allebei niet mag gebruiken voor hosts.

Op het internet zijn genoeg van deze tools te vinden maar het is wel handig dat winbox dat ook doet. Als je op OK (of Apply) klikt dan vult winbox zelf het netwerkadres in. Het verschil tussen OK en Apply is dat het venster in het laatste geval niet verdwijnt.

Een IP adres vul je altijd in met het netwerk (/12 in het plaatje) erbij. Als je dat niet doet is het een /32 ofwel één enkel IP adres. Dat zou kunnen maar meestal is dat niet wat je wilt.

Inline comments

Op vrijwel elke plek kun je een commentaar veldje invullen en het is ook aan te raden dat altijd te doen. Zeker bij firewall regels want je vergeet soms waarvoor een bepaalde regel bedoeld was toen je hem maakte.

Of

Als je dan bijvoorbeeld de firewall bekijkt dan kun je dat commentaar op twee manieren weergeven; “inline” of boven elke regel. In het menu Settings bovenin zit de optie “Inline Comments”.

Bijvoorbeeld “Inline Comments” uitgeschakeld:

“Inline Comments” ingeschakeld:

Volgorde

Als je een firewall aan het maken bent, of een andere tabel waarbij er nummers voor een regel staan, dan kun je de volgorde van die regels veranderen door ze naar boven of beneden te slepen. Let dan op dat de tabel gesorteerd is op de kolom met de nummers. Je kunt op een willekeurige kolom sorteren door daarop te klikken overigens.

Filteren

Alle tabellen die je ziet kun je ook filteren. Dat gaat met het trechtertje:

Als je daarop klikt komt er een regel met criteria die je in kunt vullen.

Je kunt op alle velden zoeken en door op de plus te klikken kun je er meerdere maken.

Voor zover de drie delen over Winbox. In volgende artikelen ga ik in op specifieke configuraties en “best practices”. In Mikrotik kun je ontzettend veel configureren maar is dat dan ook de beste manier? Die vraag ga ik ook beantwoorden.