Mikrotik heeft een redelijk omvangrijk leveringsprogramma. Een groot pluspunt is dat alle apparaten dezelfde software hebben en er alleen verschillen zijn in bijvoorbeeld wel of geen Wifi of het aantal ethernet poorten.

Wat betreft de software is het niet moeilijk, hooguit zou je kunnen kiezen voor SwitchOS i.p.v. RouterOS (de verschillen kom ik later op terug in een ander artikel) maar verder is er geen verschil tussen het goedkoopste en het duurste apparaat.

Dan blijft de hardware over en daar is wel iets te kiezen. Het verschil tussen routers en switches is namelijk groot. Ook zit er verschil in de hardware tussen de verschillende routers en switches (en tussen routers of switches onderling ook).

Het verschil tussen routers en switches zit hem voornamelijk in het feit dat routering door de CPU geregeld moet worden (door de software) en switching in hardware kan. Dat scheelt aanzienlijk.

Stap 1

De eerste keuze moet zijn: heb ik een router nodig (moet ik routeren tussen verschillende netwerken) of heb ik een switch nodig (allemaal poorten in hetzelfde netwerk, eventueel opgesplitst in VLAN’s)?

Om het verschil te laten zien vergelijk ik de CCR1072 (Cloud Core Router met 8 x 10Gb/s poorten; adviesprijs ca. €2600, ex. BTW) met een CRS354 (Cloud Router Switch met 48 x 1Gb/s poorten; adviesprijs ca. €400,- ex. BTW).

*) Bridging is hetzelfde als switching maar bridging gebeurt in software.

Het verschil is duidelijk, de router is veel sneller in routing dan de switch (78,96 Gbps t.o.v. 0,4518 Gbps) en de switch is veel sneller in switching dan de router (165,914 Gbps t.o.v. 78,96 Gbps).

Stap 2a

Bij de keuze tussen routers onderling is dat er routers zijn die functies combineren! Het beste van twee werelden zou je zeggen. De beperking zit dan in het aantal poorten over het algemeen. Voor kleine netwerken is het een optie om een router ook als switch te gebruiken.

Wil je functies combineren kies dan een router met een switch chip erin. RouterOS schakelt op dat moment automatisch de zgn. “Hardware Offload” functie in waardoor de CPU ontlast wordt.

Stap 2b

Bij de keuze tussen switches onderling is dat er switches zijn die alle functies ondersteunen (ook routing) en afgeslankte versies die dat niet doen. Het verschil zit in de omgang met VLAN’s bijvoorbeeld en de performance die daarbij hoort.

Omdat het prijsverschil vaak klein is raad ik aan een CRS3xx serie switch te kopen. Soms iets duurder maar op de lange termijn bespaart het je kopzorgen en performance problemen.

Er zijn natuurlijk nog vele vervolg keuzes te doen. Het aantal poorten is belangrijk, met of zonder PoE (Power over Ethernet), met of zonder Wifi, hoeveelheid geheugen, desktop of rack mount (RM=19 Inch) etc.

Ik hoop dat ik de keuze iets duidelijker en eenvoudiger heb gemaakt. Binnenkort verschijnt er een keuze matrix op deze site die het nog eenvoudiger maakt het juiste apparaat te kiezen.